Waarom u nu moet investeren in een warmtepomp.
De buitentemperatuur begint te dalen. Bereid je goed voor op de winter en neem een warmtepomp. Want dat gaat je gelijk helpen om de energiekosten te drukken. Goed voorbereiden doen we namelijk heel vaak, een voorbeeld: de krabber, ruitendoek en ontdooispray liggen zeer waarschijnlijk al in de auto.
We houden het graag warm in huis. De energievraag voor het opwarmen van de woning neemt vanaf nu een vlucht en zal pas in april weer gaan afnemen. In de komende 6 maanden wordt er voor 70% van het totale energieverbruik er doorheen gejaagd. Met een warmtepomp verlaag je je energieverbruik door energie uit de buitenlucht te onttrekken. Deze energie voeg je toe aan de woning. Nu snap je dat als je nu investeert in een warmtepomp, je er direct van gaat profiteren!
Steun van de overheid in de vorm van subsidiëring.
Laat het duidelijk zijn, met de warmtepomp bespaar je gas. Dat ziet de overheid ook graag. De investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen is na zijn 3e jaargang enorm populair. Dit jaar zag het er naar uit dat de bodem zou worden bereikt. Daarom is voor dit jaar de subsidiepot nog maar eens aangevuld met 60 miljoen euro. In 2020 is ‘gewoon’ weer 160 miljoen euro beschikbaar gesteld. Afhankelijk van het gekozen systeem en energieprestatie wordt de hoogte van de subsidie bepaald.
De warmtepomp kent veel verschillende smaken.
Verschillende scenario’s zorgen ervoor dat er niet 1 warmtepomp de beste is.
De één ziet de warmtepomp als een toevoeging op de bestaande CV installatie en gaat voor een hybride warmtepomp. De lucht-water warmtepomp zal dan de voornaamste optie zijn.
De ander gaat rigoureus verbouwen en ziet de warmtepomp als enige manier om zijn huis mee te verwarmen. Hier kunnen we naast de lucht als potentiële bron, ook een gesloten bronsysteem kiezen. Met zo’n systeem kunnen we voor een, wat over het algemeen een water-water warmtepomp wordt genoemd, kiezen. Een voorbeeld van zo’n systeem is een PVT collectorveld dat als bron wordt gebruikt.
Weer een ander bouwt een nieuwe woning en kiest een gesloten bron systeem. Dan gaan er leidingen die als een ‘lus’ om de heipaal heen wordt gebonden, mee de grond in. De warmte wordt dan s’winters uit de bodem gewonnen en zal er s’zomers worden gekoeld door de warmte van buiten de grond in te stoppen. men spreekt dan van een regenereerbare bron.